Snel naar:

Seksueel gedrag tussen leerlingen

Seksueel grensoverschrijdend gedrag van kinderen en jongeren komt voor. Ook op school!

Kleuters die elkaars geslachtdelen bekijken en betasten, vo leerlingen die seks hebben in de toiletten. Hoe pak je de zaak op school serieus aan zonder het gevaar dat een incident escaleert en de school in een negatief daglicht wordt gesteld?

 

'Seksueel' gedrag jonge kinderen
Relatief onschuldig seksueel gedrag van jonge kinderen wordt dikwijls opgeblazen tot seksueel misbruik door onwetendheid van zowel leerkachten als ouders. Belangrijk is dat ouders en leerkrachten weten wat normaal seksueel gedrag is passend bij de leeftijd en welk gedrag zorgelijk is bij kinderen. Het PPSI-informatieblad Seksueel gedrag op de basisschool geeft hierop antwoorden en bevat informatie en handreikingen aan scholen wat te doen als er iets voorvalt en hoe seksueel grensoverschrijdend gedrag kan worden voorkomen (zie informatiebladen in linkerkolom). 

10+
Wat doe je als twee leerlingen seks hebben op het toilet, een jongen meisjes in de billen knijpt, of een meisje jongens seksueel intimideert? De brochure 'Samen betrapt in het toilet' is een belgische uitgave die scholen aanzet tot nadenken over deze problematiek en leraren helpt om in te grijpen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag op school (zie publicaties). 

Meer informatie
Heeft u nog vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Neem contact op met de PPSI-helpdesk.

Helpdesk

Advies nodig inzake ongewenst gedrag op school? Een klacht? Een (scholings)vraag? Neem contact op met de PPSI helpdesk:

030-2856762 (schooldagen van 9-13 uur) of ppsi@schoolenveiligheid.nl